fbpx
Kitt Gudrun Clemmens, Psykoterapeut

Væk med mystikken om Psykoterapi

Her kan du i en lille interviewserie komme lidt tættere på Helse-og Idrætsklinikkens behandlere, denne gang om psykoterapi.

Interview med Helse-og Idrætsklinikkens psykoterapeut Kitt Gudrun Clemmens, om hendes spændende indgang til psykoterapiens muligheder.

Her kan du få et indblik i en spændende verden, hvor navnet Psykoterapi godt kunne virke skræmmende, men i virkeligheden indeholder det redskaber som de fleste af os kunne bruge. Psykoterapi er for hjernen, hvad fitness er for kroppen, en mulighed for at blive bedre og udløse potentialer, der ligger i os alle sammen. Så glem det lange ord, og få her et indblik i, hvad der ligger bag. 

Og det hele starter i ungdommen, altså ikke din, men i Kitts.

————————————————————

Hvordan fik du idéen til, at det var psykoterapi, du ville beskæftige dig med?
Jeg har altid interesseret mig for mennesker og relationer, siden mine teenageår.

Hvad er det egentlig, du beskæftiger dig med?
Psykologi er jo bl.a. det at stille spørgsmål om identitet og relationer om, hvad det er der gør, at man reagerer og hvordan man reagerer mennesker imellem.  Grundlæggende handler det om, at man kan have nogle mønstre, hvor man slår hovedet mod en mur, hver gang der sker noget bestemt.

Mit arbejde er at finde ud af, hvad er det, der gør, at man bliver forhindret i at komme videre.  

Når man finder ud af det, så kan man også finde glæden ved at komme videre. Så kan man ændre på ens tankegange, og skabe nye veje i de neurale netværk, som hjernen består af. Så man åbner nye spor og tankegange i hjernen, der gør, at man kan gøre ting i sit liv, der giver glæde. 

Psykoterapi lyder lidt ”farligt”?
Ja – og det er virkelig ærgerligt, for det er et effektivt redskab, der kan gøre, at man får mere livskraft.  Man er bestemt ikke syg, når man går til det, men man træner i livskraft. Ligesom man går i fitnesscenter og træner sine muskler, så træner man her sine hjernebaner – sin måde at tænke på og kan få ændret noget, der har sat sig lidt fast. 

Der findes jo næppe et menneske, hvor der ikke har sat sig noget fast, og har man først fundet ud af, hvordan det virker, så skal man overføre det til ens handlinger i den almindelige dagligdag. 

Hvordan arbejder du?
Jeg arbejder altid i nuet, og har fokus på, hvad klienten kommer med, og jeg sørger for altid at være i ”øjenhøjde”, vi sidder bare overfor hinanden og taler sammen.

Jeg arbejder med forskellige retninger i psykoterapi:  Krop, sind og eksistentielt, det sidste hvor man kommer lidt nærmere det grundlæggende spørgsmål, som mange stiller: Hvad skal jeg med mit liv? En rigtig dyb samtale, hvor vi ofte kommer forbi den frygt og angst, som mange oplever, men som kan håndteres, da det jo også er en del af livet.  

Hvis du får en klient en time, hvad kan du så gøre?
Det hænder, men er sjældent, at jeg kan gøre noget afgørende på en time, man skal først have en relation og tillid til den, der sidder overfor. Første gang er det vigtigt at klienten føler sig tryg og mødt, og oplever en god kemi, man skal synes, det er rart at være der. På en time kan man mærke, om dette her vil give mig noget og om det måske kan hjælpe mig. 

Men et par konsultationer gør en forskel? 
Ja, det gør en forskel på det man kommer med alt afhængig af, hvad det handler om, noget der blandt andet kan bunde i oplevelser af vrede, jalousi, sorg eller stress. Stress er jo for eksempel ikke kun arbejdsbetinget, hvor man pludselig ikke kan klare mere. Ofte ligger der også nogle underliggende ting, som udløser stressen.

Når det sker, er du bare låst fast, men hvis du begynder at åbne op, så kan du lige pludselig se og mærke mulighederne og mærke kreativiteten igen.  Her kan du også begynde at fjerne dine underliggende begrænsninger ift. at det må du ikke, det kan du ikke. 

Har du en rigtig god oplevelse, du kan fortælle om i korte træk?
Det har jeg faktisk med en mandlig klient. Da vi begyndte samtalerne, havde han kun lyst til at være sammen med kæresten, medens hun modsat syntes, at de to ikke kun skulle være sammen hele tiden, men at det var rart også at have andre relationer. Efter nogle møder åbnede han op, og det endte med, at han faktisk begyndte at gå til salsa.

Han prioriterede også de nye relationer så højt, at han gik ud med sine venner fra salsa og fik opbygget nye gode relationer. Det var en indre vrede, der blev vendt til en helt ny livslyst og livskraft. Det var dejligt at mærke hans styrke og glæde komme frem, også for mig som terapeut.

Har du et godt råd her til sidst?
Ja, husk din hjerne er som alle de andre muskler, noget der kan trænes, noget der, når du arbejder med den, giver dig flere muligheder og gør livet lidt lettere.

Forsikring

Dækning Har du en forsikring, der kan betale dine behandlinger? Mange dækker faktisk kropsbehandlinger Fritids- og ulykkesforsikringer Har du været ude for en ulykke, eller er du på anden vis kommet…
Sportsmassage

Sportsmassage højner din præstation

Hvorfor kan sportsmassage anbefales op til en præstation? Sportsmassage kan vise sig at være præstationsfremmende, hvis man planlægger sine besøg hos massøren hensigtsmæssigt. Ved en længerevarende træningsperiode ophober affaldsstoffer sig…

Simon glæder sig hver dag til at gøre en forskel

Her kan du i en lille interviewserie komme lidt tættere på Helse-og Idrætsklinikkens behandlere.  Interview med Helse-og Idrætsklinikkens Massør Simon Johansen. ”Når jeg vågner op om morgenen, glæder jeg mig…

Genåbning af klinikken d. 20 april 2020

Kære allesammen! Så har vi fået lov til at åbne klinikken igen. Vi glæder os! Det bliver en stille start Ziggie og Jan fra uge 17, Annie, Annette og Eva…

Problemrelateret behandling

Problemrelateret behandling Hos Helse- & idrætsklinikken er det klientens problematik, der er i hovedsædet. Det er altså vigtigt for os, at der kommer en løsning. Det betyder, at vi ofte…
zoneterapi, helkropsmassage, sportsmassage, Lyngby

Coronavirus (Covid-19)

Coronavirus (Covid-19) Hvad med massage og virus? Her er vigtig viden at finde på dette link.   På Helse- & Idrætsklinikken tillader vi os at afvise en klient som kan…

Gavekort til dem du holder af

Har du lyst til at give en gave i år, som virkelig gør en forskel og indeholder både velvære og skaber ny energi hos den heldige modtager? Så er ideen…

Annettes zoneterapi lægger vægt på det hele menneske.

Her kan du i en lille interviewserie komme lidt tættere på Helse-og Idrætsklinikkens behandlere, denne gang om zoneterapi. Interview med Helse-og Idrætsklinikken zoneterapeut Annette W. Nielsen, om hendes holistiske og…

Kroniske smerter

I Danmark lider rigtigt mange danskere af kroniske smerter. De kroniske smerter opstår oftest i muskler, skelettet og leddene. De typiske kroniske smerter mærkes oftest som nakke- eller rygsmerter. Kroniske…
Menu